Elindulni a világ másik felére, hogy két évig szinte megállás nélkül dolgozzunk, a családunktól távol, mindig nehéz döntés. Ilyenkor nem csak azt gondolják meg az ide érkező vendégmunkások, hogy vállalják-e az ezzel járó érzelmi kihívást, de abban is biztosak kell lenniük, hogy jó hely várja őket. Minden fellelhető információt felkeresnek, de vannak olyan szempontok, amik fontosabbak ennél.

A thai munkavállalók gondosan utánanéznek az országnak, ahová érkeznek. Magyarország egyre inkább népszerű célpontként terjed az országban, és sejthetjük, hogy a döntésükben egyáltalán nem olyan szempontok játszanak szerepet, mint amiket elsőre gondolnánk.

Például fontos számukra, hogy felvehetik a kapcsolatot Tongsai-jal, a Work & Smile thai tulajdonosával, hogy tudják: biztosan jó helyre érkeznek, ahol várják őket. Ez érthető: nem szeretnék, ha egy idegen országban, a Föld otthonuktól lehető legtávolabbi pontján jönnének rá, hogy nem várták őket, és mégis vissza kell utazniuk – ezt sem anyagilag, sem érzelmileg nem tudnák könnyen elviselni.

Fontos az is, hogy a magyarországi munkalehetőségek és -körülmények már közszájon keringnek odakint is, mint ahogy visszahallottunk olyan esetet, amikor a Work & Smile nevét is említik egymásnak masszázsszalonban dolgozók. A tapasztalat mindig fontosabb számukra is az ígéreteknél.

Vajon mire kíváncsiak a thai-ok?

Fontos megértenünk, hogy egy átlagos thai vendégmunkás mihez hasonlítja a magyarországi munkalehetőséget. Vajon az otthoni viszonyokhoz? Ahhoz, hogy otthon maradva mennyi esélye lenne ellátni a családját?

Aki eldöntötte, hogy évekre elutazik a családjától, onnantól már az elutazás alternatívái között választ. És a thai-ok számára a leginkább magától értetődő, legbiztonságosabb vendégmunka-lehetőségek Dél-Koreában és Japánban adódnak, az ottani hatalmas gyártóüzemekben folyamatosan vesznek fel új embereket, és megállás nélkül utaznak oda és vissza a thai dolgozók.

A thai-okat az érdekli, hogy ehhez képest mit tud nyújtani Európa, vagy épp Magyarország.

Hogyan keresnek rá erre a thai-ok?

Az internet mindenki számára egyre több lehetőséget kínál arra, hogy megismerjék a világot. Ám a hirdetéseknek nem feltétlenül érdemes mindig hinni, mint ahogy a nyilvánvaló propagandának, az elfogult cikkeknek sem. Nem könnyű kiigazodni a thaiok számára, különösen, hogy thai nyelven keresnek rá az információkra – egy magyar weboldalon például egyáltalán nem igazodnak ki, még Google fordításban sem.

Nem igazán.

Amennyiben az interneten található információk alapján összehasonlítjuk, milyen egy dél-koreai, japán vagy egy magyar gyárban dolgozni, ilyen információkra bukkanunk:

„Dél-Koreában és Japánban a munkakultúra általában rendkívül elkötelezett és hierarchikus. Az alkalmazottak általában hajlandóak hosszú órákat dolgozni, és a csoportmunka rendkívül fontos. A munkáltatók elvárják a munkatársak magas szintű hűségét és elkötelezettségét, és a munkaerőpiac rendkívül versenyképes lehet.

Magyarországon a munkakultúra sokszor rugalmasabb lehet. Általában fontosnak tartják a munka és a magánélet egyensúlyát, és az irodai kultúra lehet kevésbé formális. A munkahelyek gyakran a modern munkakörnyezetekre helyezik a hangsúlyt, és az innovációra is nyitottak.”

Ez alapján a thai dolgozónak egyértelmű: könnyebb lesz a munka itt a távol-keleti gyárakhoz képest. És egyébként az ide látogató thai-ok meg is erősítik ezt a feltételezést.

A fizetést illetően egzakt számokat nehéz találni, hacsak a minimálbérek alakulását nem számítjuk annak az egyes országokban.

„A fizetés szempontjából is vannak különbségek az egyes országokban. Általában Dél-Koreában és Japánban magasabbak lehetnek a fizetések, de ez összefüggésben lehet az életszínvonal és a magasabb költségekkel.

Azonban még mindig fontos szempont az életszínvonal és a költségek aránya az adott országban. Például, bár Japán és Dél-Korea magasabb bérrel és gazdasági lehetőségekkel rendelkezhetnek, az ottani életszínvonal és a magasabb költségek miatt a megtakarítások esetlegesen kevesebbek lehetnek, mint egy olyan személyé, akit Magyarországon fizetnek lakhatásra és utazásra.”

Esetleg kevesebb? Lehet, hogy többet tudok a családomnak juttatni Magyarországról, úgy, hogy a munka egyértelműen könnyebb, kevésbé hierarchikus és rideg? Nagyon sokan ez alapján már dönthetnek úgy, hogy elindulnak.

Mi pedig valóban ismerünk olyan thai dolgozót, aki minden egyes megkeresett forintját haza tudja küldeni, mert a lakhatását, utazását és még az alap élelmiszert is fizeti a cég, ahol dolgozik. Azt álltja, így a nyugat-európai lehetőségeknél is többet képes megtakarítani a családjának. És számára ez a legfontosabb.

Mindenesetre a végső érv nem csak ez lesz: döntő fontosságú, hogy a Work & Smile két magyar tulajdonosa mellett egy thai társtulajdonos is együtt dolgozik a csapattal, és tud válaszolni a thai-ok kérdésére, legyenek akár Thaiföldön, akár már Magyarországon. Ez a kulcsa annak, hogy a thaiok körében egyre népszerűbb célpont Magyarország, mert a döntési folyamatban ezzel az országgal kapcsolatban kapnak kiemelkedően sok megbízható információt.