A sziszifuszi munkát sokan a pepecselős, sok ideig tartó feladattal azonosítják. Pedig valójában nem ez a legfontosabb tulajdonsága. Sokkal inkább az, hogy nincs értelme.

Sziszüphosz felgörgeti a nehéz követ a hegy tetejére, ami aztán folyton visszagurul, így kezdheti az egészet elölről. Sziszüphosz ezt büntetésként kapta, de valójában egyáltalán nem akart hiábavaló, gépies, monoton munkát végezni. Mert Sziszüphosz egyébként rendkívül agyafúrt volt, kicselezte a halálért felelős Thanatoszt is, és éppen ez lett a veszte. A büntetése az, hogy az idők végezetéig megterhelő, nehéz munkát végezzen, amiről utólag mindig kiderül, hogy tökéletesen értelmetlen volt.

Az alábbiakban megpróbáltuk összeszedni az öt leggyakoribb sziszifuszi munkát a HR területén, de örömmel vesszük, ha szakértő olvasók kiegészítik ezeket nekünk.

1. Papírmunka

Ez voltaképp minden szakmai területre igaz: ha az adminisztráció túl sok időt vesz igénybe, előfordul, hogy valaki úgy érzi, csak papírokat gyárt, érdemi munkára nem marad energiája. Ilyenkor úgy érezhetjük, mintha gépekként dolgoznánk, és a munkánknak nem lenne értelme, hiszen noha emberek sorsa múlik rajtunk, mi mégis lélektelenül dolgozunk ezen.

2. Teljesítményértékelési folyamatok

A teljesítményértékelési folyamatok sok időt vehetnek igénybe, és néha nehéz jól, megfelelően értelmezhető eredményeket hozni. Amikor olyan értékelést vagyunk kénytelenek elvégezni, amiben nem hiszünk, és reggeltől estig ez a munkánk, az pontosan azt eredményezheti bennünk, amit Sziszüphosz érzett.

3. Toborzási folyamatok

Bizonyos pozíciókra előfordul, hogy 400-nál is többen jelentkeznek, akár zömében megfelelő munkaerők. Ezek átvizsgálása, az optimális döntés előkészítése sziszifuszinak tűnhet akkor, ha a végső döntést végül gyorsan, átgondolatlanul, személyes benyomásra hozzák meg.

4. Konfliktuskezelés és problémák

A vállalatok gépkezelőivel, sori dolgozóival szemben korábban elvárás volt, hogy egy alkalmassági tesztet töltsenek ki. Ma már egyre kevésbé válogathatnak, így sok esetben olyanok is megjelennek a munkahelyen, akik valójában hátráltatják a munkát. Így sok a feszültség, vita, sőt akár tettlegességig is fajulnak az ilyen esetek. Ezeket kezelni az állandó fluktuáció mellett lélekölő munka.

5. Munkaerőfluktuáció kezelése

A fáradságos, de hiábavaló munka például az, amikor felveszünk egy új embert a céghez, betanítjuk, aztán másnap elmegy. És amikor ez sorozatosan megtörténik, ha folyamatos az emberhiány, akkor voltaképp a munkánk nem áll másból, mint a „rések” betömködéséből. A tartós hiány a céghierarchia legalacsonyabb pontján végül egészen a menedzsmentig felszivárog, a frusztráció, kiégés fő okozója sok esetben egy ilyen látszólag megoldhatatlan piaci folyamat.

Persze van megoldás, csak merni kell nyitni az új megoldások felé.

Mi a Work & Smile munkaerő-közvetítőnél mi a fenti 5 sziszifuszi munkából 4-et átvállalunk, és hatékonyan, kőgörgetés-mentesen elintézünk.

1. Munkaerő-közvetítőként megoldjuk a munkaerőhiányt dolgozni akaró, ügyes és motivált thai dolgozókkal.
2. Megoldódnak a konfliktusos helyzetek a cégnél, hiszen a thaiok éppen a békés, toleráns, elfogadó attitűdjükkel lesznek a munkaadók kedvencei.
3. A toborzást ránk bízhatja, mi már csak a kiválasztott jelöltekkel szervezünk videós interjúkat
4. A beutaztatással járó papírmunkát elvégezzük Ön helyett.

A teljesítményre pedig nem lesz gondja, hiszen a thai-ok sokat és alaposan képesek dolgozni, nagy a munkabírásuk, és azért jönnek, hogy minél többet dolgozhassanak a két év alatt.