Nézzük meg ezt a fotót:

Igen, ők itt thai munkavállalók, akik érkezésüket követően, csaknem egy egész napos utazás után, kimerülten tiszteletüket teszik egy keresztény szentélyben. Szokatlan a kép, ha tudjuk, hogy a thai-ok többnyire buddhista vallást követnek.

Mit keresnek vajon ott?

Megkérdeztük Tongsait, a Work&Smile thai tulajdonostársát, hogy meséljen erről a képről. Nem furcsa számukra, hogy egy másik vallás szentélyében teszik tiszteletüket?

„Alapvetően azt tanítja nekünk a vallás, hogy jót gondoljunk és jót tegyünk, mert ez vezet jóra. Lehet az bármilyen templom, bizonyos vallású emberek számára szent. Nekünk nincsenek vallási konfliktusaink, hiszen így gondolkozunk. Hálásnak kell lennünk és segíteni másokon – feltételek nélkül, számunkra ez a vallásosság.”

Fontosnak érezték, hogy rögtön kapcsolódjanak valamiképp az új lakóhelyük, az ország vallásával, kultúrájával. Őszintén kíváncsiak voltak, és láthatóan szerettek volna minél többet megtudni arról, hogyan látjuk mi a világot, és hol tudjuk megtalálni a közös hangot. A maguk mosolygós, kedves módján.

Felmerül a kérdés: munkáltatóként vajon milyen vallással összefüggő feladataink vannak a távol-keleti munkaerő esetében? Biztosítanunk kell-e egy helyet, ahol imádkoznak? El kell őket engedni a munkából imára? A muszlimoknak például öt kötelező imádsága van minden nap, de érvényes hasonló a thai-okra is?

„Mi a szívünkben imádkozunk. Thaiföldön persze templomokba járunk, ahogy a magyarok is a sajátjaikba. De vallástól függetlenül tiszteljük azt az itteni emberek számára megszentelt dolgokat, helyeket, mert számukra fontosak. Úgy hiszem, minden vallás azt tanítja, hogyan legyünk jobb emberek, így nincs nagy különbség” – fejti ki Tongsai.

Nem hiszem, hogy bármilyen munkaadó számára lehet ennél megnyugtatóbb választ kapni egy ilyen kényes kérdésre. Ezt még annál is jobb szívvel olvassa az ember, mintha felekezet nélküli munkavállalókkal dolgozna – valahogy a thai-ok pozitív életszemléletének hatalmas része rejlik a vallásukban, aminek pozitív hatása, másokat elfogadó ereje minden nap látszik ott, ahol ők dolgoznak.