Hogyan lehetséges, hogy ez a nagy magyar tehenészet nem szembesült azzal, mennyire nehéz feladat szarvasmarha fejésre munkaerőt találni? Úgy, hogy ebben a gazdaságban előre látták, mit hoz a jövő, és felkészültek rá. 

A Hunland Farm Kft. mondható egy családi vállalkozásnak, még ha nem is a szokványos módon. Az olasz származású Paolo Pizzocheri és felesége 2000 óta négy gyermekükkel üzemeltetik az állattartó telepet, a cég irányítását minden területen teljes mértékben a családtagok végzik. Az alkalmazottak száma azóta a duplájára emelkedett, és a nehéz fizikai munka ellenére Marcello Pizzocheri elmondása szerint a létszám most is megvan, és a munka zavartalanul folyik.

Azok, akik hallottak már a magyar mezőgazdaságban tapasztalható emberhiányról, most értetlenül nézhetnek. 

Pedig a megoldás abban rejlik, hogy a gazdaságilag fejlettebb országból érkezett tulajdonosok már 2000-ben is tudták, milyen nehézségekkel jár egy jól teljesítő országban helyi munkaerőt találni a nehezebb munkára. Mivel tudták, ezért gyorsan léptek is: sok éve már indiai vendégmunkásokkal dolgoznak.

A jóslatuk helytálló volt, mert ma már nagyon nehéz erre a munkára nem vendégmunkásokat szerződtetni. nekik azonban megvoltak a bejáratott csatornáik, amik az utóbbi időben kezdtek csak akadozni – egyre nehezebb volt Indiából munkaerőt szerezni, ezért fordultak hozzánk.

„Elégedett vagyok a thai dolgozóinkkal” – mondta el Marcello Pizzocheri. „Nyelvi nehézségeink vannak, de jól dolgoznak, tisztelettudóak, és rendet tartanak maguk körül.”

A thai kultúra sokkal közelebb áll a mi elvárásainkhoz, mint sok más távol-keleti országé. Ezért, ha úrrá leszünk az esetleges kezdeti, betanítás és összecsiszolódás adta kihívásokon (amiben végig segítünk), utána már stabil, dolgozni akaró munkaerővel vághatunk neki a piac egyéb kihívásainak. Mert a mezőgazdaságban a munkaerőhiány csak az egyik nehézség, de nagy megkönnyebbülést jelent, ha eltűnik a vállunkról.