Nemrégiben hírt adott arról a Telex, majd más lapok is, hogy a Soproni Szociális Intézményben a meglévő 270 dolgozó mellé 20 fő thai munkaerőt is felvesznek.. A híradás tárgyilagos, mégis van egy egzotikus felhangja, különösen, hogy említés szintjén szól a Fülöp-szigeteki, indonéz, kazah, indiai, kirgiz, mongol munkavállalókról is az országban. Még Balázsék reggeli műsorában is erről volt szó, érezhetően mindenki számára meglepetés volt a tény, hogy betegekkel, idősekkel is a világ másik feléről jött emberek foglalkoznak.

Adja magát a kérdés, hogy vajon az idősek számára megfelelő segítséget jelenthetnek-e az ideiglenes vízummal ide utazó ázsiai dolgozók?

Thaiföld nem az az ország, ahol egymást érik az idősotthonok. Nem ismeretlen fogalom természetesen ott sem az öregekről gondoskodó állami vagy magán intézmény, de kevésbé jellemző, mint Nyugat-Európában. De ez mégsem jelenti, hogy kevesebb tapasztalat halmozódott volna fel Thaiföldön ezen a téren.

„Nagyon sok thainak van tapasztalata az idősgondozásban, mégpedig azért, mert a saját otthonukban minden nap megteszik. Együtt él a család, így ott általános tudásként él az effajta gondoskodás, természetesen vannak olyan munkavállalók is, akik intézményben is szereztek gyakorlatot” – mondta el Tongsai Seelakkham, a Work & Smile egyik tulajdonosa.

A thai mosoly, a thai kedvesség általános, Magyarországon is egyre inkább felismert pozitív tulajdonság, amivel a nyelvi nehézségek sok esetben áthidalhatóak. De vajon elég-e ez akkor, amikor idősekről kell gondoskodni, akik már esetleg nehezebben értik meg akár a magyar mondatokat?

„A testbeszéd nagyon fontos, erre is lehet hagyatkozni. Ráadásul nagyon sok játékot lehet játszani az unatkozó idősekkel, amikhez nem kell nyelvtudás, mégis mindenki ismeri” – tette hozzá Tongsai. Természetesen a thai dolgozók mellett minden esetben ott vannak, sokkal nagyobb létszámban, a magyar ápolók és dolgozók is. Amennyiben kommunikációs nehézség adódik, szinte azonnal megoldhatóak ezek fordítás segítségével.

Vajon a thaiok, ezek az általában véve segítőkész, pozitív életszemléletű emberek mit gondolnak az idős korról? Hogyan kapcsolódhatunk össze kulturálisan ezen a téren, amikor a sok esetben magányos öregekhez hívjuk őket? Ez is lényeges, amikor egy ilyen bizalmi kapcsolatot alakítunk ki egymással, olyan intézményekben, ahol együtt fog dolgozni magyar és thai munkavállaló.

„Azt gondolom, az öregkor nagyon hasonlít a gyermekkorra, az ember újra hasonló gondoskodást kér a körülötte lévőktől. Gyakran unatkozik, ezért jó velük játszani. Kevésbé ért meg dolgokat, és igényli a segítségünket a legalapvetőbb dolgokban is. Ez természetes folyamat, nincs benne szégyellnivaló” – mondta el Tongsai, hangjában azzal a szeretetteljes vidámsággal, ami általában akkor érhető tetten, amikor az ember a gyermekekről beszél. Természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy az öregekre olyan szabályokat kell alkalmazni, mint a kisgyerekekre. Ez inkább egy belső érzés, ami segít abban, hogy ugyanolyan szeretettel, türelemmel és az élet iránti alázattal forduljunk a másik ember felé, mint amikor egy gyermeket segítünk eligazodni, őt tesszük tisztába vagy vele játszunk.

A Soproni Szociális Intézményben munkát felvevő thai dolgozók a múlt héten meg is érkeztek. Első napjukról, beilleszkedésükről a Facebook oldalunkon közlünk majd fotókat.