Amikor tárgyalóasztalnál ülünk, gyakran előkerül a címben szereplő kérdés, miszerint olcsóbb-e thai munkavállalót alkalmazni az adott cégnek azokra a pozíciókra, amikre alig talál itthon magyar jelentkezőt, ha pedig mégis sikerül betölteni az állást, az pár hónap múlva megint szabadon áll.

„Hát persze” – feleljük erre a legnagyobb természetességgel.

És milyen bérköltséggel számoljunk akkor a thai dolgozó esetében?” – kapjuk a kérdést.

„Ugyanazzal, mint a magyar dolgozó esetében.”

Nem célunk, hogy a magyar béreknél kevesebbért dolgozó, olcsó munkaerővel árasszuk el az országot. Ez egyrészt nem lenne fair a magyar gazdasággal szemben, másrészt az ide érkező dolgozók morálját is negatívan érintené. Célunk egy olyan, thai munkaerőre és partneri kapcsolatra épülő modell kialakítása az ügyfeleinkkel, amiben 

mindenki jól jár.

„De hát akkor hogyan lesz olcsóbb a thai munkaerő?”

Az, hogy Ön kap egy két éven át, lehetőleg egyetlen helyen minél többet dolgozni akaró munkaerőt, több ponton is erőforrást, ezáltal pénzt takarít meg a vállalatának:

– nem kell a HR-nek vagy az ügyvezetőnek újabb és újabb álláshirdetéseket feltenni, kiválasztani, interjúkat szervezni

– nem kell betanítani újra és újra a kezdő munkaerőt, aki hamarosan egyébként is továbbáll

– nem kell a szükségesnél több dolgozót alkalmazni azért, mert olyan időszakok akadnak a cél életében, amikor többletmunka adódik. Ezek a munkavállalók örömmel túlóráznak, mert azért vannak itt, hogy pénzt keressenek.

– miután egy sor probléma, amit a munkaerőhiány okozott, megszűnik, a menedzsment képes fókuszálni a stratégiára, és kivitelezni olyan ötleteket, amik csak stabil alapokon nyugvó cég esetében lehetséges. Így a cég jobban teljesít, nagyobb nyereséget realizál.